post

Internationale groeperingen uiten hun zorgen

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging en nog meer dan honderd internationale groeperingen tonen in een gezamenlijke brief aan het  Hooggerechtshof en het Departement van Justitie hun zorgen over de mensenrechtensituatie in de Filippijnen. 

NFS persbericht, Amsterdam 7 juni 2021 | Foto credit Darren Langit, Rappler

In een gezamenlijke brief die vandaag is verzonden aan de Filippijnse Opperrechter Alexander Gesmundo en aan Minister van Justitie Menardo Guevarra, hebben meer dan honderd organisaties en personen hun “diepe bezorgdheid geuit over de recente buitengerechtelijke executies, gerechtelijke intimidatie, willekeurige arrestaties en detentie en bedreigingen middels rood-labelen tegen mensenrechtenverdedigers, waaronder Karapatan mensenrechtenwerkers, mensenrechtenadvocaten, vakbondsleden en vakbonden in de publieke sector en organisatoren van gemeenschapspantry’s in de Filippijnen”.

De groepen drukten de functionarissen tevens op het hart om “de regels inzake huiszoekingsbevelen en uitgifte van arrestatiebevelen, die routinematig lijken te worden toegepast om hen gerechtelijk lastig te vallen en willekeurig op te sluiten” te onderzoeken en te herzien; en om “de regels over het voorrecht inzake dagvaardingen met bescherming (amparo) en de toegang tot gegevens (habeas data) te onderzoeken en te herzien, om ervoor te zorgen dat mensenrechtenverdedigers tijdige, relevante en uitgebreide juridische bescherming krijgen tegen bedreigingen van hun leven, veiligheid en vrijheid, inclusief rood-labelen en gender-gerelateerde bedreigingen tegen vrouwen en queer mensenrechtenverdedigers”.

Onder de groeperingen die de brief hebben ondertekend zijn internationale mensenrechtenorganisaties: Asian Human Rights Commission, Civicus, de World Organisation Against Torture en de International Federation for Human Rights (in het kader van het Observatorium voor de Bescherming van Mensenrechtenverdedigers), Front Line Defenders, International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI), International Coalition Against Enforced Disappearances (ICAED), International Coalition for Human Rights in the Philippines, Just Associates (JASS), Lawyers’ Rights Watch Canada (LRWC), MADRE, Action Network Human Rights Philippines (AMP), Action Solidarité Tiers Monde (ASTM).

Mensenrechtengroeperingen, juristen, academici, religieuze leiders en burgerbewegingen uit de Filippijnen, Australië, Bangladesh, België, Canada, Catalonië, Tsjaad, Europa, Japan, Hong Kong, Duitsland, Guinea, Maladiven, Moldavië, Nederland, Singapore, Spanje, Uganda, VS, en het Verenigd Koninkrijk ondertekenden ook de brief.

De groepen noemden de moorden en arrestaties van activisten tijdens de gebeurtenissen op ‘Bloody Sunday’ van 7 maart 2021, de intimidatie van advocaten die indieners van petities tegen de Anti-Terrorismewet van 2020 bij het Hooggerechtshof bijstonden, de gerechtelijke intimidatie en verzonnen aanklachten tegen Karapatan-medewerkers en vakbondsleden en het roodlabelen van organisatoren van pantry’s, universiteiten, journalisten, vakbondsleiders in de publieke sector, waaronder vakbondsleden van de rechtelijke macht en senaatsmedewerkers, leraren van de Alliance of Concerned Teachers en gezondheidsmedewerkers als “laatste in het alarmerende en aanhoudende patroon van criminalisering en geweld tegen mensenrechtenverdedigers in de Filippijnen”.

De brief werd verzonden nadat verscheidene Filippijnse groepen op 17 mei 2021 aanbevelingen hadden gedaan en zaken hadden gemeld bij het Hooggerechtshof naar aanleiding van de verklaring van het Hof van maart 2021 over de aanvallen op advocaten en rechters. ##

Bijgaand is de link naar de gezamenlijke brief die werd verzonden aan het Hooggerechtshof en het Departement van Justitie: https://app.box.com/s/yzprzvnqx2dvnudpbgca55gb8aoku0j9