post

Najaarsactie in de kijker

Bedankt!

De najaarsactie van 2018 is weer van start gegaan! Bedankt aan al onze vrijwilligers om de verkoop van de speculaas in goede banen te leiden! We stonden dit jaar aan verschillende kerken in Noord-Limburg en ook aan het ziekenhuis in Overpelt werd dit jaar de actie in de kijker gezet. Hopelijk kunnen we ook dit jaar weer een mooi bedrag overmaken aan onze partners in de Filipijnen.

post

Najaarsactie 2018

Filipijnse jongeren komen op voor hun cultuur & natuur

De Filipijnen zijn een republiek in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit duizenden eilanden, is negen keer groter dan België en telt meer dan 100 miljoen inwoners. Een groot deel van hen leeft in armoede.

Dat is niet anders in de Cordillera, de grootste bergketen van het land, helemaal in het noorden. De Cordillera is een ruwe, maar prachtig groene bergketen. Ze is bijzonder rijk aan grondstoffen. Er zijn dan ook tal van mijnbouwbedrijven actief, maar daar profiteert de inheemse lokale bevolking niet van mee. Integendeel: het brengt milieuvervuiling en militarisering met zich mee. In deze onderontwikkelde regio is het voor jongeren niet evident om een toekomst uit te bouwen. Daarom willen we de inheemse jongeren van de Cordillera ondersteunen.

De jeugd van de Cordillera versterkt zichzelf

Dat doen we door samen te werken met het Cordilleran Youth Center. Het CYC is een partner van Belgische kinderrechtenorganisatie KIYO.

Het Cordilleran Youth Center wil pas afgestudeerden en studenten opleiden om een rol van betekenis te spelen in hun gemeenschap. Dat doen ze door vorming te geven over bijvoorbeeld spreken voor publiek of goede teksten schrijven, campagnes op poten te zetten, culturele uitwisselingen te organiseren, informatie te verspreiden en ga zo maar door… Op die manier proberen ze hun rijke inheemse cultuur te bewaren en de prachtige natuur van hun geboortestreek te beschermen.

Wat kan ons steunfonds voor hen betekenen?

Het Cordilleran Youth Center ondersteunt jongeren in de hoofdstad Baguio en de zes andere provincies van de Cordillera. Ze wijzen lokale en nationale overheden op hun verantwoordelijkheden en spreken het brede publiek aan met mediaprojecties, tentoonstellingen en filmvoorstellingen.

Met vormingswerk geeft het CYC speciale aandacht aan de alfabetisering van jongeren die zich sociaal willen engageren maar een achterstand hebben in lezen, schrijven en rekenen. Dat doen ze steeds met het oog op het bewaren van de waardevolle elementen uit de lokale tradities.

Om dit te kunnen realiseren rekenen wij daarom ook tijdens onze 36ste najaarsactie op jullie steun waarvoor nu al, in naam van de jongeren van de Cordillera, onze hartelijke dank. Daarvan ging 4974€  naar onze Filipijnsepartnerorganisatie Salinlahi.

Vorig jaar bracht onze najaarsactie 8764 euro op.

In de Filipijnen

Met onze steun (en dus ook die van jullie!) kon Salinlahi een aantal nieuwe culturele jongerengroepen oprichten. Die namen deel aan publieke acties tijdens de Internationale Vrouwendag en de Dag van de Arbeid en aan protestacties bij de Ministeries van Gezondheid en Defensie. Met resultaat! Zo hebben ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het leger zich heeft teruggetrokken uit een lokaal schooltje.

Bij ons

Ook de medewerkers van De Wroeter zijn zeer blij dat u hun speculaas zo waardeert. De Wroeter is een activiteitenboerderij in Kortessem waar mensen met een mentale beperking worden ingeschakeld in het arbeidsproces. Onze bestelling ter waarde van 3790 euro maakt voor hen echt een verschil. Met uw steun krijgen mensen met een beperking van bij ons toch de kansen die ze verdienen.

Hiervoor willen wij u allen hartelijk danken, ook namens onze contacten in de Filipijnen. Zij konden met eigen ogen vaststellen hoe uw bijdrage het lot van Filipijnse kinderen beter maakt. Wij hopen ook dit jaar zo’n mooi bedrag te kunnen overmaken aan het Cordilleran Youth Center.

Het Steunfonds Filipijnen Overpelt verkoopt tijdens het weekend van 24-25 november en 1-2 december speculaas aan een twintigtal kerken in Noord-Limburg. De speculaas wordt gebakken in dagcentrum De Wroeter in Kortessem. Zo kunnen de mensen er zich verder ontplooien door er biologische groenten en fruit te kweken en hun zelfgemaakte producten in hun winkel of op de markt te verkopen.

Met deze actie steunen we dus niet alleen een Filipijns, maar ook een Belgisch project.