post

Holle claims van Filippijnse regering bij VN-mensenrechtenraad

Persbericht Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP)

“De geruststellende diplomatieke toon van de boodschap van de Filippijnse minister van Justitie Guevarra aan de VN-Mensenrechtenraad gisteren kan de bittere waarheid niet verbergen dat er tot dusverre geen verantwoording is afgelegd over de moord op tienduizenden burgers door politie en het leger in de oorlog van de regering tegen drugs en het verzet,” zei Peter Murphy, woordvoerder van de wereldwijde mensenrechtencoalitie.

“De verklaring begon met het schijnbaar goede nieuws dat de Filippijnse regering vorig jaar op 7 december een mensenrechtencongres had gehouden, maar verzuimde te vermelden dat de politie op 10 december, de Dag van de Mensenrechten zelf, vroeg in de ochtend invallen deed in huizen in Manilla van zes vakbondsleiders en een bekende journalist, en hen optuigden met wapens en explosieven om zo voor borgtocht in aanmerking komende aanklachten onmogelijk te maken.

“Het nieuws werd veel erger op 30 december 2020, toen een gezamenlijke troepenmacht van 500 politieagenten en soldaten op het eiland Panay om 4 uur ‘s morgens een inval deed in de huizen van leiders van de inheemse bevolking ‘Tumandok’, negen van hen in hun huizen executeerde en verder 16 personen arresteerde op basis van verzonnen aanklachten.

“Recentelijk op 15 februari 2021 nam de Filippijnse politie 21 inheemse Lumad-studenten in hechtenis en arresteerde stamoudsten en schoolleraren van hun “Bakwit School” op de Talamban campus van de Universiteit van San Carlos, op Cebu, en beweerde op een absurde manier dat de universiteit “gered” was van een opleiding voor rebellen,” meldde Murphy.

“Alles wat we gekregen hebben via de verklaring van minister Guevarra is nieuws over een niet-gepubliceerd intern evaluatierapport over enkele moorden in de oorlog tegen drugs, een bewering dat er administratieve en strafrechtelijke stappen worden ondernomen tegen sommige politieagenten, en een belofte dat er binnenkort een technisch samenwerkingsprogramma voor mensenrechten met de VN-organisaties zal worden aangekondigd,” aldus de heer Murphy van de Internationale Coalitie voor de Rechten van de Mens in de Filippijnen (ICHRP).

“Minister Guevarra vertelde de VN-Mensenrechtenraad dat de oorlog tegen drugs van president Duterte een “campagne is die breed wordt gesteund door ons volk”, maar hij heeft nagelaten te melden dat de bevolking het recht van beschuldigden steunt om aangeklaagd te worden en een eerlijk proces te krijgen, en dat beschuldigden niet zonder proces worden doodgeschoten,” aldus de heer Murphy.

Volgens de verklaring van de Internationale Coalitie voor de Rechten van de Mens in de Filippijnen is het in feite niet minder dan de President zelf die overheidsinstanties aanmoedigt en beleidsvoorschriften afgeeft om mensenrechtenschendingen te plegen. Tijdens een toespraak afgelopen december 2020 riep President Duterte de politie expliciet op om eerst te schieten en zich later zorgen te maken over de mensenrechten.

“De president heeft talloze keren duidelijk gemaakt dat hij niet om mensenrechten geeft en heeft de autoriteiten aangemoedigd om mensen te vermoorden. En dit is wat Guevarra heeft geprobeerd te verdoezelen tijdens zijn optreden in zijn hoge functie in het VN-orgaan,” aldus Murphy.

De ICHRP benadrukte dat “de heersende cultuur van straffeloosheid en de escalatie van de schendingen van mensenrechten, een forse belediging zijn ten aanzien van de inspanningen van de VN-Mensenrechtenraad en de hele internationale gemeenschap.”

De reactie van de ICHRP op de VN resolutie van 7 oktober was de oprichting van de onafhankelijke internationale commissie voor onderzoek naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen, die in december 2020 werd aangekondigd en in januari van dit jaar werd gelanceerd onder de naam INVESTIGATE PH. Het zal zijn eerste rapport presenteren aan Hoge Commissaris mevrouw Michelle Bachelet op 15 maart 2021.

Bron: Empty claims by Philippine gov’t at UN Human Rights Council | International Coalition for Human Rights in the Philippines (ichrp.net)