post

Voters Waiting in Long Lines
We gaan stilaan naar de verkiezingen van 9 mei met een 4-tal presidentskandidaten om mee rekening te houden. Beginnende bij de momenteel laatste in de peilingen is dat Mar Roxas, kleinzoon van President Roxas in de jaren ’40 en nu in het politieke kamp van de regeringspartij van Aquino. Zij sturen aan op de verderzetting van wat ze noemen het rechte pad maar afgaand op wat Aquino er (niet) van gebakken heeft de laatste 6 jaar kunnen we er vraagtekens bij stellen.

Als derde in de rij vinden we Duterte, huidig burgemeester en de ‘sheriff’ van Davao, recht uit een cowboyfilm gestapt.  Hij stelt bv ronduit dat alle criminelen gedood moeten worden, dat hij voormalig presidente Arroyo zal vrijlaten en dat hij de minimumleeftijd voor strafrechterlijke aansprakelijkheid zal verlagen van 15 naar 12 jaar.

Op de tweede plaats vinden we met Binay nog de meest gevaarlijke kandidaat. De huidige vice-president is er door een systeem van zustersteden in geslaagd om 1/3de van de lokale besturen in de Filipijnen (en dus de stemmen daar) onder zijn macht te krijgen, een koninkrijk in het koninkrijk waarmee hij de ‘machinery’ van de overheid (eenzelfde systeem van geld en macht) wel eens de loef zou kunnen afsteken. Binay heeft al gesteld dat hij de beperking op het aantal presidentstermijnen in de grondwet van 1988 zal opheffen om aan de macht te blijven, en als hij samen met Bongbong Marcos als vice-president zou verkozen worden, dan zitten we met een regelrecht Marcos scenario.

grace-poeGelukkig worden de peilingen nog geleid door Grace Poe, dochter van de inmiddels overleden populaire filmacteur Fernando Poe die het in de presidentsverkiezingen van 2004 het heeft moeten afleggen tegen de verkiezingsfraude van Arroyo (Hello Garci). Grace is in 2010 uit het niets verkozen tot senator (had de meeste stemmen), een wraak van het volk op Arroyo en het systeem. Ze heeft het als senator niet slecht gedaan en onze progressieve kandidaten zijn met haar in alliantie om samen campagne te voeren en kandidaten naar voor te dragen. Hopelijk kan het kiesscenario van 2010 zich herhalen maar er zijn nog serieuze valkuilen, door duistere politieke spelletjes opgezet door haar tegenstanders. Er lopen momenteel 4 diskwalificatieklachten tegen haar. Als vondelinge zou ze geen recht hebben op de Filipijnse nationaliteit (een inbreuk op het internationaal recht) en ze maken ook problemen van het feit dat ze voor 2010 een tijdje in de VS gewoond heeft en dus geen aanspraak kan maken op het presidentschap. Al bij al dus spannende tijden en we houden u tussendoor op de hoogte.